0

Winkelmand

Ik denk er al een aantal jaren over om een groep voor Story Architects op te richten, om inzichten, ideeën en voorbeelden van goede verhalen te delen. Om een pact te vormen tegen de slechte verhalen en om met elkaar te delen en elkaar te inspireren om nog betere verhalen te creëren. Dit artikel kan daarom gezien worden als een echte oproep: Story Architects, verenig je!

Wat is Story Architecture?

Je hebt waarschijnlijk wel de buzz gehoord rondom storytelling en de groeiende behoefte om verhalen te gebruiken om op een meer persoonlijke manier te communiceren. Maar, wat is Story Architecture? Hieronder mijn eerste opzet, ik zou heel graag willen dat de Story Architects gemeenschap samen hiermee verrijkt wordt.

Mijn (voorlopige) definitie van Story Architecture:

” Story Architecture focust zich op het organiseren, structureren en het ontwerpen van verhaalelementen in een effectieve en begrijpbare verhaalstructuur. Het doel is om verhalen aantrekkelijker en krachtiger te maken. Om dit te doen dient men te begrijpen hoe verhalen in elkaar zitten, hoe men een grote hoeveelheid complexe informatie dient te verwerken, hoe een spanningsboog te creëren en hoe (en waarom) mensen zich met verhalen willen bezighouden.

Manifesto

Wat is een community zonder een manifesto? Dus heb ik de contouren van een manifest geprobeerd te schetsen door middel van het delen van mijn gedachten, ideeën en stellingen rond het vak van Story Architecture. Als je het hiermee eens bent en/of enthousiast bent om je hieraan te verbinden, deel dit dan vooral ook met anderen.

Akte 1: Een Story Architecture community is een goed idee omdat er..

… een vraag is naar goede verhalen, om alles wat belangrijk is te kunnen begrijpen.
… veel commotie is rond storytelling tegenwoordig.
…een hoop belangrijke verhalen te vertellen zijn, die maximale impact verdienen.
…veel verhalen zijn die effectiever zouden kunnen zijn als gezond verstand en logisch nadenken worden toegepast op de structuur daarvan.
geen kortere weg is voor het creëren van verhalen met impact.
veel van elkaar te leren is.

Akte 2: Story Architecture is belangrijk omdat…

…de hoeveelheid informatie alleen maar blijft toenemen, waardoor dit begrijpen cruciaal wordt.
…verscheidene disciplines zijn meer en meer met elkaar verbonden en beginnen elkaar te overlappen. Bijvoorbeeld films maken, gaming, website design, customer experience design, Internet of Things, visueel design, product design. Storytelling is wat deze disciplines met elkaar kan verbinden.
…de meerderheid van de verhalen worden gemaakt met een specifieke publicatie in gedachten. Er zijn grote syndicaats- en hergebruik mogelijkheden als verhalen in een universele structuur/ taal worden gecreëerd.
…het publiek van vandaag de dag is diverser en onvoorspelbaarder dan ooit, dus methodes en principes vanuit een gebruikers gericht design toepassen biedt grote mogelijkheden

Akte 3: Als een Story Architecture community zouden we…

professionals moeten samenbrengen van over de hele wereld die werken aan structuren en de impact van verhalen.
…onze beste werkwijzen, methodes en ervaringen moeten delen.
…de rest van de wereld het belang van een goede story architecture tonen.
…slechte verhalen moeten bestrijden en goede verhalen moeten vieren.

Ben jij het hier ook mee eens? Mooi!

Dus laten we ons verbinden en verenigen: kom naar onze Story Architecture Meetup!

Hoe cool zou het zijn om een groep storytelling professionals te hebben die enthousiast zijn over het maken van goede verhaallijnen en verhalen met impact? Voorbeelden, methodes en ervaringen met elkaar delen of om feedback vragen en materiaal delen? Heel cool!

Kom naar een meetup

Wij organiseren regelmatig gratis meetups in ons kantoor in Utrecht. In deze meetups onderzoeken we het vak van storytelling en de rol van story architecture.

De volgende meetup ‘Exploring the importance and use of storylines’ vindt plaats op 22 november en start om 17.00u. Verhalen hebben de potentie om heel effectief te zijn voor belangrijke communicatie doeleinde zoals betrokkenheid, activatie en inspriratie, en vooral als deze goed ontworpen zijn.

Een goede manier om je verhaal te ontwerpen en structureren is om een standaard verhaallijn (oftewel storyline) toe te passen. In deze meetup bespreken we graag het belang en de potentie van het gebruik van storylines in story architecture. Hoe ontwerpen we effectief een verhaal door storylines te gebruiken? Neem je enthousiasme mee en als je ons laat weten dat je erbij bent, zullen wij zorgen dat er pizza en drankjes zijn!

Deel inzichten in de LinkedIn Group

Kun je niet bij de meetups zijn? Ik heb ook een LinkedIn Groep aangemaakt om online verbinden makkelijker te maken, om te kijken of dit iets is en of we een wereldwijde beweging kunnen worden. Sluit je ook aan! https://www.linkedin.com/groups/13542778